duminică, 27 decembrie 2009

Religie vs ateism



Inca din cele mai vechi timpuri, a existat aceasta controversa, aceasta lupta oarba intre credintza/religie si ateism.
Conform DEX, RELÍGIA reprezinta un sistem de credinse (dogme) si de practici (rituri) privind sentimentul divinitasii si care îi uneste, în aceeasi comunitate spirituala si morala, pe tosi cei care adera la acest sistem; totalitatea institusiilor si organizasiilor corespunzatoare; confesiune, credinsa. Conform unuei alte teorii, la origini, RELIGIA fost maica eticii si a tehnologiei. Mai inainte de toate, religia a fost un suvoi ce izvora din adancimi ascunse, etica un rau purtator de viata si tehnologia, cu ajutorul canalelor artistice, purta apa din acest rau prin toate arterele vietii omului.
Tot DEX-ul spune ca, ATEISMUL reprezinta o negare a existensei lui Dumnezeu si a oricarei divinitasi; concepsie care se bazeaza pe aceasta negare; precum si o concepsie materialista care respinge religia, credinsa în supranatural si existensa oricarei divinitasi, a miracolelor si a viesii de apoi; negare a lui Dumnezeu.
Iata cateva argumente ce sustin ateismul...ramane ca fiecare sa se gandeasca si sa le considere plauzibile sau nu:
-- Aristotel a trait intr-o societate politeista in care anumite evenimente inexplicabile erau justificate prin apelul la interventia zeilor. Cu toate astea, filozofia naturalista a lui Aristotel a pornit cu eliminarea “ipotezei Dumnezeu” din procesul de analiza si contemplare a lumii inconjuratoare.
-- Pierre Simon Laplace a scris o lucrare despre sistemul solar fara sa includa nimic despre Dumnezeu. Intrebat de Napoleon, de ce nu a facut referire la Dumnezeu a raspuns: “Nu am avut nevoie de aceasta ipoteza”.
-- Toate descoperirile stiintifice au in comun aceeasi “indrazneala” de a desconsidera “ipoteza Dumnezeu”. Gravitatia, relativitatea, termodinamica sunt teorii care nu contin “avand in vedere ca Dumnezeu exista si ca… atunci…”. Electricitatea, radioul, vaccinurile, internetul, centralele atomoelectrice sunt produsele acelorasi teorii indraznete.
Acum va prezint succint si ceteva argumente in favoarea religiei si a credintzei...dumneavostra sunteti singurii care veti putea hotara ce este adevarat si ce este fals:
-- Blaise Pascal, un filozof francez din secolul 17, a enuntat un argument celebru in favoarea credintei in Dumnezeu, si anume: “Daca crezi în Dumnezeu si se dovedeste ca el nu exista, nu vei fi pierdut nimic, dar daca nu crezi si se dovedeste ca exista, vei merge în Iad. Asadar, este iresponsabil sa fii ateu.”
-- Credintza ortodoxa, este învoirea libera a sufletului, vederea sufleteasca a unui lucru nevazut, statornicia în ceea ce este adevarat, întelegerea celor nevazute, potrivita firii. (Sf. Teodoret al Ciprului).
-- In sens rational 'a crede' înseamna a face o estimare de probabilitate sau plauzibilitate a realizarii sau nerealizarii unui eveniment determinat. Credinta conceptuala sau intelectiva, defineste relatia individului cu un obiect, o proprietate, un fenomen natural sau social care poseda o anume însemnatate pentru cel care crede sau nu în posibilitatea aparitiei lui si îl angajeaza în argumentarea, realizarea sau împiedecarea aparitiei si desfasurarii evenimentului.
-- Credinta religioasa a fost si este un factor social si etic extrem de important, ea a avut si înca are un rol major în formarea morala a personalitatii, în îndemnarea individului si colectivitatii sa adere la un ansamblu de actiuni si valori si actiuni care sa duca la respectarea de catre fiecare a celorlalti în aceiasi masura în care se respecta pe sine.

Fiecare este singurul sau arbitru, fiecare decide pentru el (dar atunci cand trebuie sa decida si pentru altul, trebuie sa puna in balantza bine ce trebuie sa faca). Fiecare trebuie sagandeasca atat cu sufletul si cat si cu mintea, sa gaseasca "formula magica" de a combina utilul cu placutul, de a putea merge mai departe, de a crede in tzelul lui si de a vedea dincolo de puterea perceptziei ochiului uman!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu