duminică, 3 ianuarie 2010

Pasaportul biometric


De la inceputul anului, Romania a inceput sa emita pasapoartele biometrice, intrand astfel in trendul European.
Pasaportul biometric reprezinta un act de identitate format dintr-o combinatie de hartie si componente electronice. Pasaportul contine un cip non-contact, care asigura integritatea acestuia si a datelor biometrice. Standardul biometric folosit pentru acest tip de identificare e format din recunoasterea faciala, recunoasterea amprentelor si a irisului. Comparatia datelor biometrice are loc in afara pasaportului cu ajutorul unui sistem de “granite” electronice (e-border). Acest sistem este format dintr-o baza de date si un scaner. Scaner-ul preia informatia emisa de pasaport, care e comparata cu cea din baza de date.
Numarul tarilor care au adoptat aceasta forma de identificare este in continua crestere; pe langa Uniunea Europeana mai sunt si tari precum: Australia, Bosnia si Herzegovina, Hong Kong, Islanda, India, Iran, Malaysia, Noua Zeelanda, Norvegia, Pakistan, Filipine, Russia, Elvetia, Ucraina, America, si lista poate continua.
Cum era de asteptat au aparut si grupuri, institutii si ONG-uri care protesteaza impotriva pasaporturilor biometrice. Principala obietie o reprezinta faptul ca nu se stie exact felul in care va afecta libertatile civile. Pe scurt, abordeaza problema transferului wirelles de date, care are loc intre cip si e-border si permitand (ipotetic) oricarei alte persoane dotata cu echipamentul necesar, sa recepteze transmisia de date. In urma unor lungi dezbateri in primul trimestru al anului trecut, Sfantul Sinod al BOR a acceptat pasapoartele biometrice, chiar daca in sanul bisericii mai sunt calugari care se opun acestui concept, privindu-l ca pe un semn al diavolului.
Astfel, din punctual meu de vedere apar cateva aspecte problematice:
- partea religioasa;
- partea vietii private;
- pasaportul biometric - noua oportunitate pentru furtul de identitate;
- rolul masoneriei;
- siguranta criptarii informatiilor.

Urmariti va rog documentarul urmator si veti vedea cum un amator a putut citi datele dintr-un pasaport biometric.


Un comentariu:

  1. O sa ajungem ca animalele cu chipuri sub piele pentru a fi identificati de stapanii nostrii :(

    RăspundețiȘtergere