sâmbătă, 13 februarie 2010

Sfantul Valentin


Sarbatorirea zilei de Sfantul Valentin (sau ziua fertilitatii) isi are originea, de fapt, intr-o traditie a Romei antice, respectiv serbarile numite Lupercalia, ce aveau loc pe 15 februarie, in onoarea zeitatilor Juno si Pan. Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obiceiul cerea fetelor necasatorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau puse intr-o urna din care tinerii de insurat extrageau, aleatoriu, cate unul. Potrivit obiceiului, participantii erau obligat apoi sa curteze cu precadere pe semnatara mesajului ales, de aici decurgand tot felul de istorisiri.
Istoria Sfantului Valentin, patronul celor indragostiti, se pierde in istorie, Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti care se numesc Valentin sau Valentinus si care cu totii au fost martirizati.
In modernitate, aceasta sarbatoare a luat o conotatie mult comerciala, absolut toti comerciantii incearca sa profite: inimioare rosii, bomboane ambalate in tipla rosie si purpurie, ingerasi suspendati printre norisori, diferite obiecte facute in forma unor inimioare declaratii de dragoste in ravase si multe alte, toate pentru orice buzunar.
Facand o paralela la ortodoxie, anul acesta sarbatoarea Sfantului Valentin este in aceiasi zi cu Lasatului Sec la branza si ultima zi dinaintea intrarii in Postul Pastelui (numita si Duminica Izgonirii din Rai). Cati vor sarbatori aceasta zi a Sfantului Valentin, ce nicimacar nu este o sarbatoare autohtona (pentru care avem si noi romanii o sarbatoare: Dragobetele sarbatorit pe 24 februarie) si cati vor intra macar in biserica pentru a asculta Sfanta Liturgie si a rosti impreuna cu preotul "Tatal Nostru"?!

3 comentarii:

  1. Interesanta intrebarea...sincer nu cred ca ai nevoie de o zi ca sa-ti exprimi sentimentele, iar de exprimat poti sa te exprimi si altfel decat comercial..dragostea e mult mai profunda decat e ea exprimata, uneori depaseste intelegerea.
    Am sa scriu ceva pe tema asta:) multumesc de idee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Faceam referire la faptul ca oamenii incep sa ocoleasca biserica pentru lucruri comerciale. Dragostea e oarba.... Iar cea de Dumnezeu este ceva aparte, ce nu poate fi descrisa in cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  3. asa e:D si eu tot la asta ma refeream... dar n-a iesit..sorry..

    RăspundețiȘtergere