sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Drepturile omului -- respectarea vietii private

Protejarea vieţii private şi a datelor cu caracter personal constituie unul dintre drepturile omului prevăzute la articolele 7 şi 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Viaţa noastră privată se confruntă cu noi provocări: publicitatea comportamentală se poate folosi de istoricul căutărilor noastre pe internet pentru o mai bună promovare a produselor, site-urile de socializare accesate de 41,7 milioane de europeni permit difuzarea publică a datelor cu caracter personal, cum ar fi fotografiile, iar cu ajutorul celor 6 milioane de cipuri inteligente utilizate în momentul actual ni se poate urmări orice mişcare. Comisia Europeană a avertizat, cu ocazia Zilei protecţiei datelor, că normele cu privire la protecţia datelor trebuie actualizate, astfel încât să se poată ţine pasul cu progresele tehnologice şi să se garanteze dreptul la respectarea vieţii private, certitudinea juridică pentru industrie şi adoptarea de noi tehnologii. Conform normelor UE, datele cu caracter personal nu pot fi utilizate decât în scopuri legitime şi doar cu consimţământul prealabil al persoanei respective. Acum că Tratatul de la Lisabona şi Carta drepturilor fundamentale au intrat în vigoare, Comisia a afirmat că doreşte să elaboreze un cadru normativ clar şi modern, aplicabil în întreaga Uniune Europeană, care să garanteze un înalt nivel de protecţie a datelor cu caracter personal şi a vieţii private, începând cu reforma Directivei UE din 1995 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Preluare: http://ec.europa.eu/romania/news/respectarea_vietii_private_ro.htm

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Vacanta Mare

Pentru cei ce isi aduc aminte de momentele de aur ale celor din grupul Vacanta Mare...



vineri, 8 ianuarie 2010

Taxa "fast-food"


Un nou inceput de an, o noua taxa! Cica se doreste sa se protejeze consumatorul! O noua gluma a celor ce au venit cu ideea...cica "taxa fast-food"! In plina perioada de criza, sa ajungi sa pui taxa, sau mai bine zis sa supra-taxezi mancarea, denota o lipsa acuta de venituri la buget si disperarea de a strange fonduri.
Astfel, ar urma sa fie impozitate produsele de tip fast-food, cele de patiserie - cofetarie, snack-surile, chips-urile, bauturile racoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume. Taxa va fi platita de persoanele juridice care produc, importa
sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari. La nivel european nu exista insa o lista cu produse care ar putea sa faca rau sanatatii, ci doar anumite regulamente care stabilesc conditii in linii mari si ce criterii ar trebui sa indeplinesca un produs pentru a fi considerat sanatos. „Superficialitatea proiectului de lege arată că nevoia de bani este mai mare decât grija faţă de sănătatea populaţiei”, consideră medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
Producătorii şi analiştii economici avertizează că o astfel de taxă va duce la creşterea preţurilor şi la scăderea consumului.

duminică, 3 ianuarie 2010

Pasaportul biometric


De la inceputul anului, Romania a inceput sa emita pasapoartele biometrice, intrand astfel in trendul European.
Pasaportul biometric reprezinta un act de identitate format dintr-o combinatie de hartie si componente electronice. Pasaportul contine un cip non-contact, care asigura integritatea acestuia si a datelor biometrice. Standardul biometric folosit pentru acest tip de identificare e format din recunoasterea faciala, recunoasterea amprentelor si a irisului. Comparatia datelor biometrice are loc in afara pasaportului cu ajutorul unui sistem de “granite” electronice (e-border). Acest sistem este format dintr-o baza de date si un scaner. Scaner-ul preia informatia emisa de pasaport, care e comparata cu cea din baza de date.
Numarul tarilor care au adoptat aceasta forma de identificare este in continua crestere; pe langa Uniunea Europeana mai sunt si tari precum: Australia, Bosnia si Herzegovina, Hong Kong, Islanda, India, Iran, Malaysia, Noua Zeelanda, Norvegia, Pakistan, Filipine, Russia, Elvetia, Ucraina, America, si lista poate continua.
Cum era de asteptat au aparut si grupuri, institutii si ONG-uri care protesteaza impotriva pasaporturilor biometrice. Principala obietie o reprezinta faptul ca nu se stie exact felul in care va afecta libertatile civile. Pe scurt, abordeaza problema transferului wirelles de date, care are loc intre cip si e-border si permitand (ipotetic) oricarei alte persoane dotata cu echipamentul necesar, sa recepteze transmisia de date. In urma unor lungi dezbateri in primul trimestru al anului trecut, Sfantul Sinod al BOR a acceptat pasapoartele biometrice, chiar daca in sanul bisericii mai sunt calugari care se opun acestui concept, privindu-l ca pe un semn al diavolului.
Astfel, din punctual meu de vedere apar cateva aspecte problematice:
- partea religioasa;
- partea vietii private;
- pasaportul biometric - noua oportunitate pentru furtul de identitate;
- rolul masoneriei;
- siguranta criptarii informatiilor.

Urmariti va rog documentarul urmator si veti vedea cum un amator a putut citi datele dintr-un pasaport biometric.


vineri, 1 ianuarie 2010

Biserica ortodoxa si spiritualitate


Am gasit un articol interesant despre "Unitatea spirituala a lumii". Articolul face referire la "Conferintza internationala de la Arad din 26-27 mai 2009". Uitatzi aici linkul articolului pentru a putea intzelege cele spuse mai jos:
www.razbointrucuvant.ro/2009/05/27/obiectivul-patriarhului-acelasi-cu-al-masoneriei-unitatea-spirituala-a-lumii/


Pe tema asta am putea face diferite supozitii si interpretari, bine-intzeles ramanand la nivelul de interpretari personale, neaducand lezari niciunei institutzii sau niciunei persoane. Astfel:
-- Este vorba de o unitate in deversitate ce doreste adunarea laolalta a marilor religii.
-- Se vorbeste despre "biserica crestina" intr-o conferintza pan-religioasa, dandu-i acesteia tenta de "totalitatea religiilor crestine". Fiind asumata de un prelat ortodox, se poate vorbi de o erezie, dat fiind faptul ca in teologia ortodoxa, nu exista o alta Biserica Soborniceasca si Apostoleasca, o alta Biserica Universala, ci doar Biserica Ortodoxa?
-- Se face referire la " noi metode de lucru...si noi solutzii" pentru "reconcilierea si dreptatea, respectul reciproc si cooperarea pentru binele comun".
-- Rabinul Rene Samuel Sirat Vicepresedintele Consiliului Rabinic European, afirma transant ca "Noi trebuie sa ne pregatim sa auzim pe profetul Eliahu, care va anunta venirea lui Mesia al Dreptatii, al Binecuvantarii, al Milei, al Adevarului si al Pacii." Astfel, putem spune ca indoielnica atitudinea prelatzilor ortodocsi dand gir acestei viziuni asupra lumii; se stie ca Manuitorul Isus Hristos a prevestit asteptarea nor falsi mesia.

Aceasta interpretare nu este obligatoriu sa fie acceptata si de voi, cititzi articolul, documentatziva si apoi va putetzi face o interpretare proprie.

Preluat si adaptat de pe: http://www.razbointrucuvant.ro/2009/05/27/obiectivul-patriarhului-acelasi-cu-al-masoneriei-unitatea-spirituala-a-lumii/

Cat va mai dura criza?


A inceput un nou an.... In plina criza economica, am ajuns sa ne gandim cu teama la ziua de maine. Preturile vor creste, utilitatzile la fel, somajul va creste la randul lui iar salariile vor ramane in general la fel. La nivel politic criza se pare ca nu a trecut, suntem inca intr-o stare latenta. Asteptam o politica economico-financiara care sa ajute populatzia sa treaca peste aceasta criza. In ultima perioada, totul a mers pe dos, cat va mai dura criza si ce consecintze va mai avea pentru romani?