luni, 29 octombrie 2012

Romanitatea romanilor


Poate va intrebati de ce am hotarat sa scriu despre acest subiect cand se pot gasi o sumedenie de informatii pe net. Raspunsul este simplu: de aia, asa am vrut! Iar ca sa fiu si mai explicit, pentru a va determina, pe cei interesati, sa va documentati si mai mult, sa puneti mana pe o carte, doua trei si sa va formati o opinie proprie, sa adaugati cele spuse de mine si sa ma contraziceti.

Nu voi intra in detalii pentru ca nu sunt in masura, nu sunt istoric si nu le stiu pe toate; ci voi expune pe scurt. "Lupta ideologica" intre romani si unguri/maghiari, care au fost primii pe aceste meleaguri a dus, parerea mea la prea multa ura rasiala.
Robert Roesler a incropit pe la sfarsitul secolului XIX, teoria imigrationista conform careia poporul roman s-ar fi format la sud de Dunare iar tarziu [prin secolul XIII ar fi imigrat la Nord de Dunare.
Ca si argumente, printre altele, el vine cu urmatoarele:
-- disparitia si exterminarea dacilor in razboaiele cu romanii;
-- formarea poporului si a limbii romane la Sud de Dunare, dovada: cateva cuvinte asemanatoare cu cele din limba albaneza;
-- parasirea totala a Daciei dupa Retragerea Aureliana;
-- inexistenta izovoarelor istorice care sa ateste existenta dacilor pe aceste meleaguri;
-- etc.
La momentul respectiv, argumentele care au contrazis si demontat aceasta teorie, au venit imediat, printe aceste, merita amintite:
-- Columna lui Traian - dovada arheologica vie a faptului ca dacii nu au fost exterminati dupa razboaiele cu romanii. Alte dovezi: descoperiri arheologice, existenta in armata romana a unei unitati formata din militari daci, etc.
-- cuvintele romane asemanatoare cu cele din albaneza sunt pe fond tracic - Tracia avea o intindere mult mai mare in Europa, includea Dacia. Romanizarea propriuzisa este dovedita prin simplu fapt ca sunt dovezi arheologice care atesta viata urbana si rurala, aidoma Romei, la Nord de Dunare; precum si elemente crestine cu sorginte daco-romana.
-- Retragerea Aureliana a insemnat retragerea administrativa si militara; nu a fost urmata si de retragerea tuturor romanilor; dovada o reprezinta decaderea urbana si inflorirea zonei rurale, semnele crestine din secolul IV, podurile peste Dunare ale lui C-tin cel Mare [inceputul sec. IV].
-- Cronica lui Nestor si Gesta Hungarorum sunt doar doua izvoare istorice ce confirma existenta romanilor la Nord de Dunare, inaintea venirii maghiarilor.

Asadar, desi am fost intotdeauna la "rascruce de drumuri", la granita marilor imperii, in mai toate razboaiele dintre marile imperii, desi am fost "cu doua fete", ba cu unii si nu ne-a convenit si ne-am mutat in alta barca, desi am pierdut teritorii ... se dovedeste ca am fost aici din totdeauna si ne meritam soarta....

Va astept cu comentarii, pareri, sesizari, opinii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu