sâmbătă, 21 iunie 2014

Tsarska Bistritsa

     Palatul Tsarska Bistritsa a fost construit Regele Ferdinand I între anii 1898 și 1914 în istoricul și pitorescul peisaj al Borovets-ului. Râul Bistritsa curge în vecinătatea acestuia, luânuși sursa de apă din lacurile glaciare de lângă Vârful Moussala, cel mai înalt din Sud-Estul Europei.
     Construcția este o interpretare originală a arhitecturii bulgărești a secolului XIX cu urme ale stilului romantic european. Aceiași combinare a stilurilor este caracteristică și decorațiunii interioare. Mobilierul, deși european, modelat cu motive populare, se potrivește perfect cu plafonul din lemn și coloanele cioplite în cel mai autentic stil tradițional bulgăresc. Podelele sunt acoperite cu covoare țesute în două orașe Kotel și Chiprovtsi ce au dus faima industriei covoarelor Bulgărești.
     Ceea ce se mai poate vedea, o autentică navă-cabină, un dar primit de Regele Ferdinand de la Jean-Louis Maurice, căpitan de vas pe ”New America”.
Plăcile/dalele de sobă sunt capodopere ceramice ale începutului secolului XIX. Interesant este că fiecare din cele 50 de sobe, este diferită ca formă și culoare.
     Impresionanta colecție de trofee este bine conservată. Refăcută cu grijă în decurs de mai mult de jumătate de secol, colecția de urși scoate în evidență plăcerea de vânătoare a Regelui Ferdinand I și a Regelui Boris al-III-lea. Deși  domină trofee ce reprezintă o adevărată provocare pentru orice vânător, se regăsesc și căprioare, capre negre, porc mistreț, cocoși de munte și dropii.
   

 Din nefericire, originala grădină de piatră făcută chiar de Regele Ferdinand I, nu a rezistat timpului. Totuși câteva plante interesante, atipice acestei părți de lume, au supraviețuit.
     La 21 octombrie 2006 a fost sfințită capela/bisericuța ”St. John of Rila”. A fost ridicată în cinstea prințesei Kalina și a lui Kitin Munoz, a căror nuntă a avut loc în Palatul ”Tsarska Bistritsa” in 2002.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu